Kocken bör ha en hantverkares fasta hand

Att vara kock är lite som att vara en hantverkare. Här handlar det om att vara den som ser till alla delar och ingredienser som ska vara med i det konstverk som senare ska bli det som gör det estetiska intrycket. Det gäller även att skapa en smakfull upplevelse. Det första du äter med är dina ögon. Om rätten inte ser bra ut, så sänks smakupplevelsen automatiskt. I och med detta så väljer kocken alltid färska ingredienser, så att han eller hon kan vara säker på att allt kommer till sin fulla rätt. Precis som för en hantverkare så är det viktiga att skapa en enhet som verkligen attraherar.

Det är de små detaljerna som gör det stora intrycket

När kocken skapar en ny rätt med ett nytt utseende, så är det de små detaljerna som är viktiga. Här kan detta jämföras med en snickare som skapat ett nytt rum, med inredning, isolering, och dörrhandtag och tillhörande trycken för innerdörrar på Barahandtag. Det finns en generell plan med hur ett nytt rum formas, och samma regler gäller i runda slängar även maträtter. När detta gäller kocken och dennes komposition av en ny eller klassisk maträtt så väljer han givetvis inte en enkel och tråkig lösning såsom torkade kryddor, utan istället färska örter från den närmaste handelsträdgården. Detta för att ge matgästen en känsla av att maträtten förberetts med allra största varsamhet och hänsyn till smak och sinne – som att matgästen vore den enda i hela världen som tog del av denna maträtten. Helt enkelt gör båda dessa hantverkare allt de kan för att det slutliga resultatet ska bli så smakfullt och iögonfallande som möjligt. Detta gör att kocken är en hantverkare som bygger den rätt som du sedan ska äta med både dina ögon och dina smaklökar. Det som gör att dessa personer kan sammanföras är alltså det estetiska intrycket.

Det är inte bara detaljerna som är viktiga

Här finns det då mera saker som är mycket viktiga för dessa två typer av hantverkare. Här är det inte bara detaljer som är viktiga, utan vilka redskap de har att arbeta med. Precis som snickaren måste ha en såg och en hammare som håller hög kvalitet, så måste även kockens verktyg vara av hög klass. I det fallet handlar det om att kocken inte kan arbeta med en slö kniv eller en stekpanna med ojämnt fördelad värme. Naturligtvis så känner alla som arbetar professionellt med dessa två olika yrken till detta. Dock är kunskapen mindre på hemmanivå. Är du den som vill laga den perfekta måltiden, kommer du också vara den som måste se till de små detaljerna, samtidigt som du ser till den stora delen i arbetet.