Mat till restauranger

Rörande livet som kock så kommer det alltid att handla om de bästa råvarorna och de färskaste ingredienserna. Detta är något som naturligtvis måste vara varje kocks och restaurangs grundpelare. Tyvärr är det inte alls så i verkliga livet. Här finns det de restauranger som fryser sina råvaror, samt att de faktiskt finns det som köper överskott som sorterats ut från torgdagar. I och med detta kommer du som går ut och äter ofta på olika restauranger att få olika uppfattning om kvaliteten på det du äter. Detta plus den kocks kunskaper som lagar maten bidrar till vilket det slutliga resultatet blir. En del gånger förstår jag de som försöker köpa när det är billigt och frysa det som går. Jag förstår också att de vill hålla ned kostnaderna på frukt och grönt.

Dock kommer detta att leda till ett sämre resultat. Det finns många andra sätt att vara smart när det gäller att sänka kostnaderna för inköp av mat till en restaurang. Nu kommer det naturligtvis att finnas saker som du kan frysa. Här talas det då om en del grönsaker och örter som används i såser. Då är det naturligtvis bäst att köpa dessa under högsäsong. I nästan alla andra fall kommer det att handla om att köpa färska råvaror. I alla fall är det vad jag gör till min restaurang. Detta är ett måste för att skapa de bästa rätterna med den godaste smaken. Jag har dock lärt mig att inte lita på de stora grossisterna. De kommer alltid att vara de som blir dyrast för en restaurang i längden.

Den stora restauranggrossisten lurar dig

Det är många av mina vänner i branschen som enbart köper sin mat och beställer sina ingredienser från restauranggrossister. Ja, naturligtvis är detta enkelt, men det kommer att kosta på. Här får du betala massor för att kunna få alla läckerheter från en och samma leverantör. Något annat du ska tänka på är att dessa många gånger enbart säljer i storpack. Vill du som kock och restaurangägare, vara den som får 12 flundra filéer när du bara kommer att sälja 6 av dessa innan färskheten försvinner. Nej, detta är inte bra. Likadant är det med grönsaker, där dessa säljs i lådor. Kanske är det så att du enbart vill ha 3 isbergssallad per dag, och slippa kasta bort 25-30% av allt frukt och grönt du köper. Ja, jag har valt att göra grovjobbet själv och det lönar sig.

En kock kan köpa sin dagliga ranson i butiken

I dag finns det många butiker som har en otroligt hög kvalitet på mat. Här handlar alla vanliga människor till hushållet varje dag. Varför kan jag som kock, då inte vara den som handlar den mat jag ska sälja där? Varje dag får dessa butiker leveranser med frukt och grönt. När jag köper från grossisten får jag aldrig specialpriser eller rabatter. När det gäller kött så kommer en saluhall att vara ett perfekt val. Här kommer det gå att köpa hela bitar av ett djur. Som kock ska du självklart ha kunskapen om hur du styckar, vilket gör att du är den som skapar de fina bitarna du säljer. Fiskbilar finns i varje stad. Här är fisken färsk för dagen. Helt enkelt får du bästa pris och en mycket hög kvalitet.

När det sedan gäller alla de torrprodukter samt bröd och kylvaror som måste finnas, så har jag valt att handla mat online. Detta är idag något du kan läsa mycket om på nätet och finna de absolut bästa priserna på alla standardprodukter du behöver. Allt detta jag gör, har skapat en ytterligare marginal på 7-10% på alla rätter. Vem tackar nej till det?