När du lagar mat till ungarna

När du är kock vill du alltid vara den som skapar mat. Detta är något som aldrig får försvinna för någon som jobbar inom detta yrke. Egentligen är det något som inte får försvinna för någon som lagar med. Här kan det helt enkelt vara så att du lagar husmanskost i hemmet till hela familjen, vilket då ska vara något som alla tycker om. Mat är ett objekt som ska ses från två vinklar. I det fallet måste du förstå att mat åts med ögonen först. Giller det vad de ser, så kommer 50% att vara uppfyllt. När ögonen gillar maten på tallriken, så kommer i de flesta fall dina smaklökar också att bli positivt inställda till maten. Ett fall som det är mycket uppenbart inom är all den mat som lagas till barn.

Barnen är individer som verkligen äter med sina ögon. Som förälder har du säkert upplevt att dina barn någon gång sagt ”uäk” och skjutit ifrån sig tallriken. Se då inte detta som något negativt om det inte är något som händer dagligen. Här handlar det om att de vill ha en upplevelse på tallriken, precis som du vill när du går ut och äter på en fin restaurang. Nu förstår jag naturligtvis att du inte kan skapa mat i restaurangklass för barnet varje dag. Faktum är att en del restauranger också är väldigt dåliga på att skapa mat anpassad för barnen ögon och smaklökar. Hur som helst finns det en rad olika knep för att göra maten intressant, så att den uppfattas som något gott de verkligen vill äta.

Krydda inte maten för mycket

En av de saker jag upplevt under min tid är att barnens mat oftast inte får smaka för mycket. Det handlar helt enkelt om att inte krydda den för mycket. Naturligtvis ska barnens mat inte vara smaklös, men det måste finnas en balans i det hela. Detta är också något mycket positivt då du väl förstår det och får grepp om hur den ska smaksättas. Här skapar du en individ som verkligen uppskattar de autentiska smakerna på olika komponenter i mat för resten av deras liv. Helt enkelt kommer detta vara vägen för att skapa en person som känner till och uppskattar ingredienser med kvalitet och deras respektive smaker när de samlas till en komplett måltid.

Gör det roligt och intressant att äta

Något annat som redan påtalats är att det ska vara roligt och intressant att äta. Här handlade det om att ögonen ser maten först. Något som glömdes bort är naturligtvis att näsan också känner doften av maten, vilket gör att detta också är mycket viktigt. Hur som helst kommer du att tjäna på att skapa en kreation. Här kan du tänka dig en födelsedagsfest. Vad är viktigast där? Ja, naturligtvis är det presenterna och tårtan som går hand i hand. Ett exempel är idag det populära barnprogrammet Babblarna. Tänk dig om ditt barn skulle få en tårta med en tårtbild av babblarna. Hur mycket skulle det uppskattas. Som du förstår kan du även skapa olika upplevelser med hur den vardagliga maten på tallriken ser ut.

Grönsaker är det svåraste av allt

Något som alla föräldrar och alla kockar säkerligen upplevt, är att det svåraste att få barn att äta är grönsaker. Här tänker du dig varför detta som är så nyttigt ska skapa ett så stort bekymmer. Inte heller det behöver vara ett bekymmer. Vad gillar ditt barn för färger? Vad jag har lärt mig är att fasta grönsaker inte är så populärt. Här kan du ta ärtor och bönor som exempel. Dock har jag fått mycket uppskattning av barnen när jag skapar en grönsakspuré i den färg som de sagt att de gillar. Bara detta kan göra att ditt barn får i sig den näring du anser att de ska ha.