Min kompis Carl tar oss på husbesiktning i Malmö

Att köpa hus är för många den största affären man genomför i sitt liv. Besitter man inte den tekniska kunskapen om hus och de riskkonstruktioner som kan förekomma är det allmänt rekommenderat att anlita en besiktningsman som besiktigar huset och går igenom det med dig före en affär. Vi bestämde oss därför för att intervjua Carl Andersson som gör husbesiktningar i Malmö.

 

Carl Andersson är godkänd av SBR och gör husbesiktningar i Malmö.

 

Köpa och besiktiga hus

Det är måndag morgon och klockan är åtta. Vi träffar Carl vid sitt skrivbord, där han precis skrivit ut ett par papper inför dagens besiktning. Carl hälsar oss välkomna och vi slår oss ner i soffa medan han berättar vad de olika färgerna på pappren betyder:
CITAT-”

I början använde jag bara vita papper till alla olika formulär men det visade sig snabbt att det var svårt att hitta rätt papper, så jag valde att färga underlagen för att snabbare hitta rätt papper”.

Carl sätter in papperna i en skrivbräda, tar loss ficklampan ur sin laddningsstation och lägger ner den tillsammans med en digitalkamera i en stor svart skinnväska märkt SBR.
Att vara SBR godkänd besiktningsman är något som Carl själv nämner är viktigt men vår sökning på google visar också att de flesta stora konsumentföreningarna i Sverige också rekommenderar en SBR-ansluten besiktningsman.

För att kunna bli ansluten ställs höga krav, jag tillexempel behövde vara byggnadsingenjör och sedan göra SBR:s interna utbildningar och prov för att få besiktiga och kunna kalla mig Av SBR godkänd besiktningsman. Jag tror det är bra med höga krav för våra kunder som köper eller säljer sina hus.

Att husaffären är en stor affär i livet gör Carl ingen hemlighet av. Han berättar att många köper sina hus för att bo där i 30-40 år och använder stor del av sina sparpengar. Han poängterar vikten att som husköpare läsa på före man köper ett hus och ger som exempel att hans hemsida har en kunskapsbank som innehåller bra tips inför ett husköp.

Vi tar på oss jackorna och går in i hissen. Med sig har Carl en kärra med fyra olika lådor. Han förklarar att varje låda innehåller olika verktyg och instrument. På vissa besiktningar önskar kunden en fuktmätning av hus där man anser att det kan finnas en större risk för att fuktproblem inträffar. Nere i garaget lastas lådorna in i besiktningsbilen och vi far iväg i morgontrafiken i Malmö.

Dagens husbesiktning är i Bunkeflostrand utanför Malmö, och ett ungt par i 30-års åldern med en nyfödd bebis i famnen möter upp oss framför huset. De vann budgivningen för en vecka sedan och har genom en så kallad besiktningsklausul 14 dagar på sig att besiktiga huset. Vi går in och sätter oss i köket där mäklaren och säljarna redan sitter. Alla hälsar på varandra och småpratar en stund medan det bjuds på kaffe. Efter ett par minuter tar Carl upp sin skrivbräda och säger att det är dags att inleda dagens besiktning.

Det första som gås igenom är formalia som att ägarens namn är rättstavat och att fastighetsnamnet stämmer. Därefter ställer besiktningsmannen en rad frågor till säljaren som handlar om husets status, ombyggnationer, eventuella intyg på våtrummen och om det förekommit några skador i fastigheten. Carl berättar att säljarna nu för tiden gärna berättar ganska mycket om sina hus, dels för att många vill vara ärliga men också för att sådant som säljaren berättat om generellt inte kan hålla denne ansvarig för senare som dolt fel.
-”Det är alltså väldigt klokt som säljare att vara ärligt, köparna får en rättvis bild av huset och säljarna behöver inte oroa sig för att eventuella fel de känt till ska komma som ersättningskrav senare. Det många inte känner till och blir förvånade över är att säljaren ansvarar för dolda fel i 10 år efter huset har sålts”. Läs mer om detta på  https://www.fastighetsbyran.com/sv/sverige/salja-bostad/besiktning-forsakring/besiktning-med-dolda-fel-forsakring

 

Husbesiktningen

Efter frågestunden är över blir det dags för själva besiktningen. Vi går ut och börjar med att besiktiga taket. Carl förklarar att man tar olika byggnadsdelar i olika steg under besiktningen för att minska risken att någonting glöms bort. Efter tre varv runt huset är Carl nöjd och säger att allt ser bra ut, det som påträffats är enbart av utseende- karaktär och inga allvarligare bekymmer.

Väl inne i hallen förklarar besiktningsmannen att man besiktigar huset i ett så kallat ”vänster varv”, vilket innebär att man tar första rummet till vänster om entrén när man besiktigar insidan och går sedan medurs. Anledningen till att Carl förklarar detta är för att kunderna sedan ska kunna förstå vilka rum som kommer efter vilka rum.
-”Det är viktigt att ha ett system, annars blir det svårt att hålla isär sovrum 1, sovrum 2, sovrum 3  och sovrum 4 skrattar Carl”.

Inne i badrummet böjer sig Carl ner och lyfter upp golvbrunnens lock.
-”oj här var det nystädat! Så här fint brukar det inte se ut.” Säljarna ser nöjda ut och förklarar att de alltid är nogranna med att städa golvbrunnen för att det inte ska bli stopp. Carl berömmer dem ännu en gång och tipsar köparna om att fortsätta på samma bana.

Före besiktningen läst vi på internet att många golvbrunnar ofta är felmonterade. Vi frågar Carl om han delar samma åsikt och han instämmer. Fler golvbrunnar och badrum är felgjorda än man kan tro och det är därför en besiktning av huset är viktig att göra.

Efter besiktningen är slut sätter sig alla ner runt köksbordet igen och Carl håller en genomgång.
-”I det stora hela är det ett hus som är välskött och som bara har några små detaljer att anmärka på, men så ska det ju vara efter 38 år på ett hus”. Alla skrattar lite och Carl fortsätter förklara vad han sett och hur man ska tolka detta. Efter genomgången frågar han först köparna om det är nöjda med besiktningen och därefter även säljarna om de tycker att besöket gått schyst till och att inget som hittats känns felaktigt. Alla är nöjda och Carl berättar att ett utlåtande kommer inom ett dygn och önskar köparna lycka till med huset.

På väg hem i bilen frågar Carl oss om det var spännande att se hur en Husbesiktning i Malmö går till och vi båda kan instämma att det var det minst sagt!!

Befinner du dig i Malmö (eller annorstädes) och behöver göra en husbesiktning, så besöker du med fördel Carls hemsida – CAC Sweden, eller Youtube-kanal.