I dagens läge är vi nog många som älskar att laga mat, helst från grunden och med färska läckra grönsaker. Men att laga mat är inte något för alla, det kan handla om brist på tid, inspiration eller motivation. Här kommer därför några tips på snabblagad mat med ris.
Bildkälla: Elle
Sushi
God sushi går att göra själv och det behöver inte att ta lång tid. Är du som jag och tycker att det är svårt att få riset att bli bra kan det vara värt att skaffa en riskokare och instruktioner hur man tillagar ris i en riskokare kan man få på hur kokar man ris i riskokare.
Till 4 portioner.
Ingredienser:
3 dl basmatiris
580 g räkor eller kräftstjärtar i lake eller surimisticks
1 avokado
2 msk strösocker
4 tsk ättisksprit (12 %)
3 krm salt
1 msk vatten
Japansk soja
Valfritt:
Sesamfrön
Inlagd ingefära (gari)
Wasabi
Tips! För att göra rätten vegetarisk, byt ut skaldjur och sticks mot t ex gurka i stavar eller friterad tofu.
- Koka riset enligt paketet eller i en riskokare.
- Blanda strösocker, ättikssprit och salt med vattnet i en kopp.
- När riset kokat klart häll över i en bunke och höll ättiksblandningenöver. Vispa med elvisp ca 30 sekunder tills att riset är lite kladdigt, låt svalna lite.
- Låt räkorna rinna av i en sil. Dela, kärna och gröp ur avokadon och skiva den på längden.
- Forma avlånga bollar av riset.
- Toppa risbollarna med avokado eller räkor, eventuellt med lite sesamfrön.
- Servera sushin med japansk soja och eventuellt lite wasabi och gari. Smaklig måltid!
Bildkälla: TheWoksofLife
Fried rice
Fried rice är en asiatisk rätt som går att kombinera med många olika ingredienser. Basen är helt enkelt stekt ris och kombineras oftast med morötter och ägg för mättnadskänsla. Här kan man vara kreativ och variera med vad som finns hemma i kylskåpet. En perfekt rätt för att ta vara på resterna från gårdagen!
Till 4 portioner.
Ingredienser:
3 dl jasminris
2 msk rapsolja
1 morot
1 röd paprika
250g sockerärtor
1 vitlöksklyfta
1 ½ tsk salt
1 krm peppar
1 msk soja
½ d sweet chilisås
3 ägg
Tips! Går även att blanda i ägget med grönsakerna innan man tillsätter riset om man önskar sitt ägg lite stekt.
1.Koka ris enligt paketet eller i riskokare.
- Skala moroten. Dela och kärna ur paprikan. Skär morot, paprika och sockerärtor i strimlor.
- Skala och finhacka vitlöken.
4.Stek grönsaker och vitlök ca 3 minuter. Krydda med salt och peppar, smaka av med soja.
- Tillsätt riset och sweet chilisåsen och rör om väl.
- Knäck ägget över riset och blanda runt tills det är en krämig konsistens.
Bildkälla: jaskin.blogg
Snabb gryta på ris och grönsaker
Även om hösten och vintern oftast förknippas med grytor går det utmärkt att göra grytor året runt. Vissa grytor som denna ris- och grönsaksgryta är inte lika mustiga som vissa mer vintergrytor är, vilket gör den perfekt att servera året runt.
Till 4 portioner.
Ingredienser:
1 msk rapsolja
1000g wokgrönsaker
2 dl ris
1 förpackning krossade tomater
2 dl grönsaksbuljong
½ msk oregano
1 knippe gräslök
- Fräs grönsakerna i olja i en stor gryta.
- Tillsätt ris, krossade tomater och buljong, låt koka på svag värme ca 15-20minuter. Rör om då och då.
- Smaka av med salt, peppar och oregano. Klipp gräslök över och servera!
Bildkälla: Expressen
Sötsyrlig chilikyckling
Sött, syrligt och kyckling så gott! Detta recept har lite sting i sig tack vare chilin och vinägern, ett perfekt recept till slutet av veckan när man vill ha något lite starkare.
Till 4 portioner.
Ingredienser:
500g kycklingfilé
1 röd chili
2 msk srirachasås
1 msk strösocker
2 msk vinäger
4 dl kokt ris
100g salladslök
1 morot
1 kruka koriander
Olja
Tips! Tillsätt koriander i slutet för en fin touch och smak.
- Koka riset enligt förpackning eller i riskokare.
- Skala och skär morot och chilin till mindre bitar. Skala salladslöken icghskär det vita till grövre bitar och finstrimla det gröna. Spara det finstrimlade vid sidan.
- Skär kycklingen i mindre bitar och stek i en het stekpanna i oljan någon minut.
- Tillsatt grönsakerna. När allt fått färg och grönsakerna har mjuknat, slå på vinäger, socker och srirachasås. Låt koka ihop i ca 2 minuter.
- Häll över riset och blanda väl. Lägg upp på tallrik och toppa med den finstrimlade salladslöken och koriander.
Bildkälla: Theresematochbak
Ris- och baconröra
Ibland när inspirationen tryter kan det vara roligt att bara slå ihop olika ingredienser och testa något nytt. Här kommer ett recept på ris och bacon som kanske inte alla hushåll har fått smaka på än. Bilden kan ge inspiration till andra varianter!
Till 4 portioner
Ingredienser:
3 dl ris
1 gul lök
2 paket bacon
1 (liten) burk skivade champinjoner eller kantareller
1 tomat
Salt och peppar efter smak
½ tsk soja
Tips!
Hackad persilja eller babyspenat ger både smak och fin färg till rätten.
- Koka riset enligt paket eller i riskokare.
- Skala och hacka löken och strimla baconet.
- Dela tomaten i kuber om 1 cm.
- Stek löken gyllenbrun. Tillsätt bacon och svamp, stek tills allt har fått lite färg.
- Häll riset i baconröran, blanda i tomaten och smaka av med soja, salt och peppar. Strö eventuellt över hackad persilja eller babyspenat.