Få en bättre romantisk relation med mat

Har du en bra relation till mat? Älskar du att äta och ser absolut inga problem med att ge kroppen den näring den behöver för att du ska orka med dagen och oroar dig inte över kalorierna? Eller är det absoluta motsatsen? Att ha en bra relation till mat är väsentligt för vår överlevnad, men det är även relationer till andra människor – särskilt de romantiska.

Hitta tillbaka till intimitet med hjälp av mat

”Få en bättre romantisk relation med mat”, det kanske låter som att jag syftar på att du ska inleda ett förhållande med en pasta carbonara eller en hamburgare, men nej. Det jag syftar på är att din romantiska relation faktiskt kan bli bättre med hjälp av mat! Mat är en så stor del av vår vardag och att dela måltider ihop med någon vi älskar är något bland det finaste som finns. Att dela en måltid tillsammans kan innebära att vi hittar tillbaka till intimitet, pratar med varandra och därmed övar bort vår dåliga kommunikation, och förbättrar relationen på flera andra sätt. Experter, så som de på remainly.se, menar att det är vanligt att båda parter i en relation vill hitta tillbaka till intimitet ”men kan vara osäkra på hur man ska ta itu med situationen, speciellt om det har gått lite tid”, och vad kan inte vara ett bättre första steg än att sätta sig ner och dela sina känslor över en bit mat?

När man funderar vidare på det så är det väl ofta så som en ny romantisk relation börjar – med mat? Man bjuder ut någon som oftast resulterar i att man går och äter en middag ihop och tillsammans väljer ut en restaurang efter tycke. Redan i början lär vi oss varandras matpreferenser och spenderar tid tillsammans över en måltid, och de vänner som jag har frågat som är i ett äktenskap kan styrka påståendet att par som äter tillsammans och delar samma aptit på mat faktiskt är lyckligare ihop!

Mat är räddaren i nöden i förhållandet

Här är några fler påstående på varför mat är en räddare i nöden i ett romantiskt förhållande! (Obs! Detta är under inga omständigheter bevisat som en direkt lösning på problem i en parrelation. Har relationen blivit destruktiv så rekommenderar jag att ni vänder er till terapi, exempelvis online hos parweb.no)

  • Ni slutar småbråka över vad ni ska äta. En vanlig orsak till småbråk är över vad man ska äta till middag, eller vem som ska laga middagen. ”Vad vill du äta idag, älskling?”, ”Vet inte, bestäm du”, ”Då vill jag beställa pizza!”, ”Jag gillar inte pizza”, ”Men jag orkar inte laga mat idag igen” – låter det bekant? Okej, det kanske inte är helt troligt att din partner kommer att älska exakt samma mat som du gör, men att ha åtminstone 80 % samma matpreferenser kommer att spara er mycket tid och energi och tycka om varandra lite längre.
  • Ni stärker ert förhållande genom att laga mat ihop. Älskar man mat så älskar man säkert att laga mat också (det gör åtminstone jag), och är det inte mycket roligare och mysigare att laga mat ihop med någon man älskar? Att göra något tillsammans är viktigt för att hålla liv i ett förhållande, och särskilt att laga mat ihop kan bryta den tråkiga vardagen och känslan av att man ”ändå måste äta”.
  • Ni skapar tid för varandra genom att gå ut och äta tillsammans. Ibland orkar man helt enkelt inte laga mat, eller så vill man bara komma lite hemifrån, och då är det perfekt att gå ut på en middagsdejt ihop! På det här sättet så skapar ni även tid där ni måste fokusera på varandra och gör en aktivitet ihop istället för att bara sitta hemma. Att gå ut och äta behöver inte heller innebära att ni tar den dyraste eller mest romantiska restaurangen, ni kan välja att bara gå ner på pizzerian på hörnet eller köpa med er take away och sätta er i en mysig liten park.
  • Ni utmanar varandra genom att testa på nya smaker. Att testa på ny mat och nya smaker är nog bland det lättaste att göra när det kommer till att ”testa på något nytt i förhållandet”. Istället för att gå på någon av era favoritrestauranger så testa på att gå till ett ställe som ni aldrig varit på tidigare och med en helt annan meny än vad ni är vana vid. Har ni tur så kanske ni hittar något som ni verkligen gillar!
  • Ni återuppväcker gnistan i relationen. Mat och smak väcker mycket minnen och känslor, och många av våra finaste minnen förknippas med mat. Kanske kan ni gå till restaurangen som ni hade er första dejt på, eller laga huvudrätten ihop som ni serverade på ert bröllop? Smakerna från förr kommer garanterat att återuppväcka gnistan i relationen!

Så, vad tror ni? Stämmer det att par som delar mat ihop är lite lyckligare? Det tror jag på i alla fall! Och om det inte stämmer för er del, eller om mat absolut inte kan lösa era problem, så glöm inte att det alltid finns professionell hjälp till hands!