Fikan – det svenskaste som finsk?

Fika kaffe är närmast en helig ritual för de flesta av oss. På jobbet är fika kaffet under arbetsdagens långa timmar en helig stund där man sitter ner och sippar på sin kopp med varmt kaffe och kanske intar en god liten sötsak. Man kopplar av och blir ett med sina tankar, alternativt socialiserar med sina kollegor om allt från trivialiteter till allvarliga nyheter.

youtube swedish fika

Det svenskaste som finns. Se videon på Youtube

Kaffe är en starkt rotad del av vår kultur och något som faktiskt är gångbart i hela världen. Naturligtvis varierar kaffetyperna beroende på var i världen man befinner sig. I varma länder är iskaffe populärt och i t ex Turkiet och Grekland dricker man ofta kaffe med sumpen kvar i koppen.

I Sverige har kaffetraditionen länge varit hett bryggkaffe med mjölk och socker som valbara tillsatser. I varje hem finner man en traditionell elektrisk kaffebryggare och på senare tid har intresset för högkvalitativa kaffemaskiner såsom Mocca Master ökat. Man vill ha tillgång till det bästa fika kaffet även hemma. Är man ensam så funkar en presso- eller mokabryggare också bra och ger riktigt gott kaffe, men de är små och passar inte så bra för att brygga många koppar kaffe. Intressant är att kapselmaskinerna – Nespresso osv, faktiskt gått om de vanliga kaffebryggarna i försäljning. Fler och fler väljer mao att dricka espressobaserat kaffe.

Kokkaffe och garvsyra

Kokkaffe var länge den vanligaste metoden att tillreda sitt kaffe, och även om det fortfarande finns de som tycker bäst om denna typ av kaffe så menar proffsen att kaffe som tillåts nå kokpunkten bränns vid och ger en besk bismak. Kaffe ska, enligt proffsens råd, värmas till 90-96 grader.

Garvsyra är en sorts tanninblandning som finns i vissa livsmedel, däribland kaffe och vin. Kaffe är en produkt med ganska hög syrehalt och detta beror till viss del på just garvsyran. Den dominanta syran i kaffe är dock klorogensyra varifrån kaffet ofta får sin lite bittra smak. Om färdigbryggt kaffe får stå på värme under en längre stund så bildas mer garvsyra, smakresultatet blir bränt och bittert och därför rekommenderas att man alltid dricker sitt kaffe så färskbryggt som möjligt och bryggtiden bör kortas ner så mycket man kan.

Tanniner är en syra som finns i växtriket för att göra växter oaptitliga för viss angripare såsom vissa insekter. Garvsyra är en sammansättning av olika tanniner och används till en massa olika saker, bl a när man garvar läder.

En kopp espresso

En kopp espresso gjord med Illy-bönor – ett av de största kaffemärkena. Foto från Wikipedia.org

Den älskade espresson

Ingen har väl undgått espressotrenden? Espresso är ett italienskt kaffe som tillreds med hjälp av tryck. Smaken är starkare och konsistensen tjockare och på toppen av kaffet ligger en väldoftande, gyllene crema. Beståndsdelarna i kaffet bryts inte ner på samma sätt i en espresso som i bryggkaffe och därför innehåller espresso kaffe också en högre koffeinhalt. Man dricker espresso i små mängder, en enkel espresso innehåller bara 3 cl kaffe, men många väljer att dricka en dubbel espresso för att få suga på karamellen lite längre, särskilt om det gäller fika kaffe.

Med espresso som bas gör man också många goda kaffedrinkar med skummad eller bara uppvärmd mjölk och smaktillsatser i form av kryddor eller syrups. Måtten och tillredningssätten varierar och beroende på dessa faktorer kallas de olika drinkarna för olika namn. Vanliga och populära espressobaserade mjölkdrinkar är cappuccino, caffe latte, americano och macchiato.

Nespresso-maskin Turmix

Nespresso Turmix – Nespressos första kapselmaskin från 1986. Foto från sajten Kaffekapslar.

Gillar man espresso så kanske man investerar i en egen espressomaskin. På så sätt kan man bjuda sig själv och andra på lite exklusivare fika kaffe i hemmet. Allt fler gör detta och utbudet av espressobryggare och kapselmaskiner på marknaden är stort. Det finns maskiner för alla nivåer, allt från sådana där man brygger sin espresso med ett enkelt knapptryck, till de där man själv tar ansvar för varje litet steg i tillredningsprocessen. Bland de olika system kaffekapslar återfinns Tassimo, Senseo, Dolce Gusto och – vilket är störst, såklart Nespresso. Fika kaffe är något vi idag tar för givet, men med dagens stora utbud av olika kaffesorter kan varje fika bli en unik upplevelse mitt i det traditionella.

Artikelfoto från : Moccamaster.com