Crunch – Det som gör att maten lever i munnen

När det talas om crunch i mat så kommer detta att handla om det som är knaprigt. Detta är något som visat sig vara mycket uppskattat av de som verkligen älskar mat. Det handlar helt enkelt om att maten får liv i munnen och något extra tillförs. I detta fall är det då krispighet det handlar om. Estrella hade en gång en slående reklam, som faktiskt var mycket före sin tid. Den löd ”Gott så det hörs” och de visste helt enkelt inte hur rätt de hade. Nu kommer denna crunch och krispighet att kunna tillföras på många olika sätt. Några av dessa sätt följer nedan.

Krispighet i en gratäng

Ja. Som du förstår så kommer det ju inte vara helt enkelt att skapa en krispighet i något som kanske har gräddats runt en timma i ugnen. Speciellt då inte om det handlar om mjuka ingredienser. Här kan du till exempel ta Moussaka och Lasagne som exempel igen. Här kommer den krispighet som finns i detta då att bestå av det över lagret. Du vet, det som är gyllenbrunt och består av en blandning av ingredienser, sås och härlig ost. På så sätt kan den som vet vilken tid allt ska tillsättas skapa krispighet och crunch även i läckra ugnsrätter. Precis likadant kommer det att vara med pajer, men då kommer det vara själva degen som står för det krispiga.

Krispighet i rätt tillagade grönsaker

Nu kommer det inte alltid vara den krispighet som du hör, som är det du alltid behöver. Här kan det vara så enkelt att du till exempel har en fiskrätt med kokt potatis och sås. I denna rätt kommer det ju då vara mycket lite som innehåller någon krispighet. Här handlar det om att du tillför läckra grönsaker som kokas med perfektion. Dessa kan då vara morötter, fänkål eller blomkål vilket då om de kokas rätt kommer att innehålla det som gör maträtten intressant och perfekt.

Olika komponenter i maträtter

När du vill ha de krispiga som verkligen hörs i en maträtt, kommer du att få vara den som många gånger använder olika komponenter som finns i den mat du lagar. Här kan det exempelvis handla om en skinnfri ugnsgratinerad kycklingfilé. Det är då viktigt att förstå vad skinnet kan tillföra och inte på något sätt kasta detta. Här skapar du en krispighet genom att fritera detta och dekorera maten med, vilket då tillför det du vill ha som känsla vid intagandet av din kreation. Naturligtvis kan det vara så enkelt att du serverar maten med krispig potatis eller med lökringar som extra tilltugg.