Dags att baka det goda julbrödet

Ja, nu stundar snart den trevliga och trivsamma julen igen. Här handlar det för många om att träffas, samla familjen och äta allt det goda som julbordet har att ge. Helt enkelt är det många som äter för mycket, och jag är en av dem. Det får heller inte fattas något på julbordet. Här handlar det då om allt från Janssons Frestelse och julskinkan till den fina julkorven och sillen. Dock finns det ytterligare en sak som många glömmer att de faktiskt kan göra på egen hand. Detta är det goda julbrödet. Ja, du vet vörtlimpan med russin och malt och även ett vitare och mildare bröd för de som gillar detta till sillen och jul-osten. Nedan ska du få ett recept på en super-god vörtlimpa, som verkligen skapar hunger i smaklökarna.

Recept på vörtlimpa

Ingredienser:

  • 5 st pomeransskal
  • 260 g russin
  • 100 g smör
  • 33 cl porter
  • 33 cl julmust
  • 75 g jäst
  • 140 g mörk sirap
  • 140 g honung
  • 35 g salt
  • 1 tsk nejlikor
  • 2 msk ingefära
  • 1000 g rågsikt

Så fixar du denna vörtlimpa

Här börjar du med att lägga pomeransskalen i en kastrull med vatten och kokar dessa så att skalen blir mjuka. Efter detta tar du upp skalen och skär bort allt det vita samt finhackar skalen. Efter detta är det dags för russinen som också ska läggas i vatten. Nu är det sedan dags att smälta smöret samt tillsätta porter och julmust. Värm upp under omrörning till cirka 37 grader. Efter detta smular du i jästen i degspadet. Tillsätt resten av de vätskor som ska till samt pomeransskal, salt övriga kryddor och sirap och honung. Här rör du om tills allt lösts upp och bildar en slät enhet. Nu är det dags att tillsätta mjölet och arbeta detta i maskin i minst 15 minuter. Resultatet ska bli en blank och smidig deg. Som sista ingrediens så tillsätter du russin, vilka först avlägsnas från allt vatten.

Nu ska sedan dagen jäsa under cirka en timma. Här lägger du över en vit luftig handduk så att processen blir skyddad och fortlöper som den ska. När degen ha jäst färdigt delar du denna i 3 bitar, för att sedan forma till runda bullar. Placera dessa på en plåt och låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Naturligtvis ska du se till att slå på ugnen på 225 grader i god tid , så att degen kan gräddas direkt efter jäsning. När degen väl är i ugnen ska den gräddas mellan 30-40 minuter eller tills den fått en gyllenbrun till mörkbrun yta.

Naturligtvis kan du variera smaken

Nu är det inte alla som är förtjusta i russin, vilket enligt mig är något som måste finnas i ett bra vörtbröd. Hur som helst går det naturligtvis att ta bort dessa helt och hållet, eller ersätta dem med någon annan smak du gillar. I det fallet kan krossad sötmandel eller katrinplommon vara några av de alternativ du har framför dig. Som vanligt gäller det ju att veta vad du gör. Detta vet du redan är något som du alltid vet när du följer Meno Mo´s härliga råd för bakning och matlagning.