Grundsåsen Béchamel

Béchamel är det som kommer att vara den vita grundsåsen. Här kommer detta också att vara en ganska så okomplicerad sås att skapa. Egentligen är detta något som är genomgående med alla de fyra grundsåserna, bara du håller dig till det bästa tänkbara grundreceptet. Denna sås är något som i Sverige starkt förknippas med lutfisken, men kommer att vara en sås som passar bra att servera över och till grönsaker och övriga fiskrätter. Béchamel kommer också att vara den sås som ingår i många ugnsrätter, där två exempel på detta är Moussaka och Lasagne.

Receptet på en bra Béchamelsås

Ingredienser:

  • 2 msk osaltat smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl vanlig mjölk
  • 1/4 tesked salt
  • 1/8 tesked nymald vitpeppar
  • En kocknypa nymald muskot

Ja, där ser du! Svårare kommer det inte att vara att skapa denna sås. Här behövs det inte mycket ingredienser och de flesta kommer att ha allt i kylen och skafferiet. Helt enkelt så kan det sägas att Béchamelsåsen är en av de såser som de flesta någon gång har skapat utan att ens tänka på det.

Det bästa resultatet med sås Béchamel

Här skapar du snabbt en bottenredning med hjälp av en medium het såskastrull. Du smälter smöret och tillsätter mjölet under omrörning. Detta ska utföras under cirka 2 minuter. Var noga med att inte tillåta att någon brun färg uppstår i denna bottenredning. Under konstant omrörning tillsätter du sedan långsamt mjölk samt efter detta salt och peppar. Efter cirka en minut tillsätter du muskot, vilket är det som tar bort den mjöliga smaken. Efter såsen kokat upp låter du den sjuda tills den perfekta tjockleken uppstår. Här är det viktigt att utföra detta under omrörning så att denna sås inte bränner fast.