Grundsåsen Tomato

Detta kanske är den allra enklaste av de fyra grundsåserna jag anser vara viktiga. Hur som helst säger en del att det finns fem grundsåser. Dessa personer är då de som anser att Hollandaise är en av grundsåserna. Detta kan naturligtvis vara helt rätt, då det är grunden för både fisksåsen och bearnaisé som då blir en sås till kött och fågel. Tomato är dock en av de såser som det finns flest receptvarianter på. Kanske är detta just för att de grundläggande ingredienserna är så få, och att det finns så många olika möjligheter att själv skapa den perfekta smaken för den rätt du ska ha såsen till. I huvudsak är tomato en sås som används mest i de kök som ligger Medelhavet nära och används ofta till olika pastarätter.

Enkla receptet på grundsåsen Tomato

Ingredienser:

  • Tomater
  • Vitlök
  • Gul lök
  • Olivolja
  • Morot
  • Salt
  • Peppar

Här har jag inte alls varit den som använt mig av några mått i min beskrivning av denna grundsås. Detta med anledning av att det är den enklaste av alla såserna att experimentera med. Tomato är också den av de fyra grundsåserna som saknar redning. Naturligtvis är detta något som du också själv kan prova att tillsätta om du vill skapa en annorlunda variant av denna sås.

Bästa metoden för det bästa resultatet

När du ska skapa denna sås börjar du med att skålla tomaterna så att du enkelt kan avlägsna skalet runt dessa. Det är också viktigt att du avlägsnar alla de tomatkärnor som finns i de tomater du ska använda. Efter detta kokar du tomaterna samt eventuella morötter, vitlök samt gul lök tills alla dessa ingredienser mjuknar och faller samman. Detta pressas sedan genom en ganska så stormaskig sil ett antal gånger, till du får en bra och kraftig slät konsistens. Efter detta tillsätter du ojla, salt och peppar efter smak och låter detta koka samman. Här har du då en sås som du kan använda till pasta, som grund i pastasås eller smaksätta precis som du vill till olika kötträtter.