Grundsåsen Velouté

Detta kommer alltså att vara en av de fyra grundsåserna du ska få lära dig på denna hemsida. Här handlar det om en mycket användbar sås som kan skapa många andra såser, med massor av olika smaker beroende på vad du ska servera den till. Velouté är en ljus grundsås som i sitt original är skapad på kalvfond. Här är det då många som använder sig av köpt fond på flaska, men det bästa resultatet uppnås alltid genom att koka sina egna fonder. Denna sås kan användas som en fristående sås, eller så kommer den också att göra sig perfekt som grund i olika sopprätter.

Recept på grundsåsen Velouté

Ingredienser:

  • 100 gram smör
  • 300 ml kalvfond
  • 4 msk vetmjöl (alt. Maizenamjöl för glutenintoleranta)
  • 100 gram riven parmesanost
  • 1 msk tryffelolja
  • Salt
  • Peppar

Här kommer det att finnas mycket utrymme för att experimentera. Beroende på vad såsen ska användas till så kommer det att vara möjligt att byta ut själva fonden. Trots att detta är grunden i själva såsen, så finns det många gånger anledning att byta denna mot kycklingfond. Ska du sedan använda denna sås som vanlig sås till en maträtt kommer du kunna experimentera mycket med vilka olika kryddor och smaker du kan tillföra. Här handlar det om att skapa en kombination med den mat som serveras, så att alla smaker kommer till sin rätt. När Velouté används som ljus fisksås kommer alltid ett vitt vin av bra kvalitet sätta stor karaktär på hela rätten du skapat.

Så får du det bästa resultatet

Sås Velouté är en sås som alltid blir bäst när du använder dig av bottenredning. Detta betyder helt enkelt att du smälter matfettet så att det börjar fräsa. Detta utan att bränna det på minsta sätt. Här tar du sedan bort kastrullen från värmen. Vispar kraftfullt ned mjölet tills en kraftigt tjock smet har skapats. Efter det sätter du tillbaka kastrullen på värmen och tillsätter kalvfonden och parmesanosten. När detta sedan kokat mellan 15-20 minuter och en krämig ljus sås utan klumpar bildats, låter du såsen silas genom ett mycket fint nät till en annan kastrull. Här tillsätter du sedan tryffeloljan samt salt och peppar efter smak. Vips så har du grunden för massor av soppor och såser.