Kockens mardröm – Att vara en robot i köket

Som en bra och modern kock måste du alltid vara en mångsidig person som kan anpassa sig till olika situationer och tillfällen. Här handlar det då om att vara den som kan ändra sitt arbetssätt utefter vad ett visst klientel förväntar sig. Det handlar också om att vara den som ser till att kunna snappa upp och lära sig olika nya saker rörande matlagning. Konsten att laga mat är något som hela tiden utvecklas och förändras i takt med att det hela tiden tillkommer nya rätter. Ett exempel på detta är inte bara nya rätter som tillkommer, utan att vi ännu inte har utforskat hela världen och funnit alla delikatesser. Detta är också att vara öppen och lära sig något nytt hela tiden. Att tillföra din egen kunskap och bredda din meny, är något av det viktigaste som finns för en kock som vill utvecklas.

Du vill inte bli en robot i köket

Något av det värsta som kan hända en kock, är att denne blir en robot i sitt eget kök. I mångt och mycket handlar detta om en kock som har tappat gnistan. En kock som inte längre är hungrig. När detta händer så finns det inget annat en att tända denna gnista eller att byta kock för en restaurang som vill överleva. Detta kan jämföras med att köpa en av Tech Lines robotgräsklippare för att sedan göra denna till en intelligent varelse som kan tänka på egen hand. Ja, det låter omöjligt, eller hur? Precis så svårt kan det vara att laga en trasig kock som helt enkelt tappat intresset för att lära sig, ta till sig och skapa nya kreationer. En liten tid kommer det att fungera att köra på samma linje, men även maten på en av de allra bästa restaurangerna måste hela tiden förnyas och en ny meny måste skapas.

Så klarar sig de bästa restaurangerna

De som blir kockar på de bästa restaurangerna kommer naturligtvis att vara de som är mest kreativa, vill lära sig allt det nya, följa utvecklingen samt har en ådra för att laga den perfekta maten i alla lägen. Nu kommer dock aldrig dessa kockar att klara sig utan stöd. Detta i form av ett bra ägarskap samt en bra stab som arbetar runt denna individ som hela tiden är ansiktet utåt för restaurangen. Här handlar det om att de restauranger som klarar sig bäst är de som har säsongsbetonade menyer. Det handlar helt enkelt om att följa tiden och utvecklingen. En kombination av det valet kommer också att leda till nya eleganta och smakrika rätter på varje ny meny. Detta är också något som gör att kocken får det svårare att förlora sitt intresse för att laga mat.

Det säkra sättet att mörda kocken

Ett säkert sätt att mörda en kocks inspiration är att vara en ägare av en restaurang som tror på det omöjliga. Att skapa en meny utan kockens medverkan och att hela tiden blanda sig i hur maten ska tillagas. Det är ju därför det finns en kock. Han är alltid den som vet hur det går till att laga mat. De restauranger som aldrig ändrar sin meny går också samma grymma öde tillmötes. De som klarar sig bäst är oftast de som har en utbildad kock som ägare. Detta kan du se på storheter som Verner Vögeli, Wolgang Puck, Emeril Lagasse och sist men inte minst Gordon Ramsey.