Mat till studentfesten – inte kassler!

När ditt barn eller någon du känner ska ta studenten kan detta betyda mycket arbete och planering för din del. Självklart är detta fallet om det är ditt eget barn som tar studenten. Här måste du se till att planera en fest och känna till vilken mat som går hem. Om du är kock eller bra på matlagning som är läget i mitt fall, så kan du också bli tillfrågad av vännerna att ordna maten till deras studentfest.

Vad är det då egentligen som studenter och dagens vuxna tonåringar gillar? Ja, faktum är att detta varierar något fantastiskt. Ta till exempel Hells Kitchen med Gordon Ramsey i spetsen. För inte så länge sedan skulle deltagarna skapa en meny till Gordons dotters 16-årsdag. Bara ett exempel på att tonåringar faktiskt även kan gilla fine dining. Nu är det dock oftast så att en balansgång måste utföras. Du får helt enkelt inte glömma den fina bilden på studentskylten, eller vara den som säger att du kan gå ut och äta men du får inte gå på festen. Med anledning av denna balansgång, ser du några tips på bra mat till studentfesten.

Peking Duck och friterad banan

Något som alltid går hem hos unga är den asiatiska maten. Faktum är också att den oftast är mycket nyttigare än mycket av den mat som tillagas och äts i väst. Här handlar det då om Peking Duck, som då är anka tillagad på ett speciellt sätt med krispigt skinn. Här kan du naturligtvis även finna massor av andra varianter av ankbröst, är du exempelvis kan välja Anka Hoi Sin eller andra mera gröna alternativ. Efter det serverar du i alla fall en efterrätt med glass, friterad banan eller ananas tillsammans med en söt sås av socker och honung.

Plankstek – En klassiker för alla åldrar

Om det är något som verkligen fungerar när det gäller de ungas lust för köttet som en upplevelse i gommen. Ja, då är det plankstek. Här gäller det dock att vara ägare av ett litet lager av dessa vackra tallrikar i form av plankor. I undantagsfall kan du naturligtvis fuska med andra formar för matlagning, men själv upplevelsen av måltiden försvinner lite grann. En plankstek består av biffstek, potatismos, syltad paprika samt en bönfylld baconrulle och bearnaise sås. Du slänger allt utom bearnaise såsen i ugnen för att bli tillagat. Efter det sprider du den goda såsen över rätten.

Black & White med Pommes Chateau

Ja, detta later mera avancerat en ad det egentligen är. Enkelt förklarat är det oxfilé och fläskfilé som stekts. Till detta lagar du en vit sås samt en rödvinssås. Till allt serveras pommes chateau, som i mångt och mycket är friterade potatisklyftor. Helt enkelt en mycket enkel rätt att laga till, men som många glömmer bort. Här kommer alla studenter att bli lyckliga med detta val. Rätten kan även serveras med vanlig pommes frites om så önskas.