När du dukar inför julmiddagen

Något som återkommer varje år är julen, och jag som kock har självklart fått duka upp till oräkneliga julmiddagar och andra sammankomster under julen. Julmaten i alla ära, gästerna förväntar sig traditionella rätter och inte allt för många experiment, så därför brukar jag ofta satsa på dukningen istället. Dukningen kan se, och får gärna se, olika ut varje år och det har nästan blivit dukningen som mina gäster ser mest fram emot varje gång de kommer på middagsbjudning i det här hemmet.

Därför, mina vänner, tänkte jag komma med lite tips inför stundade julmiddagar och dess dukningar. Jag har under alla mina år ändå lyckats samla ihop lite tips och information.

Blanda porslin

Om du har en stor julmiddag så kan det ibland vara svårt att duka upp med likadant porslin till alla gäster. Något som både är charmigt och snyggt är att blanda porslin som matchar, och gärna lite gammalt med nytt också. Färger och mönster om passar ihop blir väldigt snyggt också. Om du inte själv har så att det räcker hemma så rekommenderar jag att kolla i diverse second hand butiker, eller fråga dina gäster om de kan komma med sitt porslin.

Dofter

Det är självklart maten som är hedersgästen på bordet, men att ha lite andra dofter placerade på bordet är även en succé. Jag brukar använda mig av hasselnötter som dekoration, vilket blir en dekoration som både doftar gott och som går att äta mellan maträtterna. Ett tips är att lägga nötterna på ett fat och placera en vas med blommor på. Kryddor, särskilt kanel och nejlika, är något som även hör julen till och de brukar jag också dekorera bordet med. Är fina att placera ut på servetterna!

Dekorera med julkulor

Ibland har det hänt att jag i sista minuten har fått äran att duka inför en julmiddag, och då får man använda sig av sådant som redan finns hemma. Och under julen brukar de flesta hem har en julgran, och i julgranar finns det julkulor – perfekta som dekoration på bordet! För att få det att se lite mer sammanhängande ut som brukar jag även lägga lite granris och kvistar runt dessa, vilket också kan förhindra dem från att rulla iväg.

Varmt ljus

Det finns inget bättre sätt att dekorera med än varma ljuskällor. Varma ljuskällor ger verkligen den där mysiga julkänslan som man vill att en julmiddag ska ha. Levande ljus brukade vi har, men under senare år när både barn och djur har dykt upp på dessa middagar, så har jag tyckt det varit säkrare att satsa på elektroniska ljuskällor. Adventsljusstakar är något som de flesta svenska hem har hemma, och även mitt. De brukar jag placera i de fönstren i det rum vi kommer att äta i. Men det funkar även att ha en adventsljusstake mitt på bordet också, gärna i en variant som är lite lägre och inte de här stora klassiska bågformade som brukar stå i fönster. Ska se ut lite som en stock ungefär.

 

Dekorera med färg

En färgsättning som är den traditionsenliga, och som aldrig går fel på julen, är rött, grönt och vitt. För den gröna färger brukar jag använda mig av grankvistar som jag något år har knutit runt servetterna. En vit löpare i linne har också blivit en tradition för mitt julbord.

Bordsplacering

Det är inte alla som gillar bordsplacering, men jag gör det! Jag försöker att hålla mig till den klassiska med en kvinna till höger om mannen och varannan kvinna och man då. Det går att göra bordsplaceringen lite roligare än att bara lägga en lapp uppe vid glaset, och hittade några tips på nätet som jag har och kommer att använda mig av under mina julmiddagar:

  • Använd en vacker kakform och stick i en grankvist och en lapp med namnet.
  • Spraya en gaffel med vit färg och skriv namnet på skaftet. Stick gaffeln i ett äpple tillsammans med en tallkvist.
  • Arrangera en kotte med en namnlapp snyggt instucken i basen. Här sprejat med grå färg.
  • Gröp ur ett äpple och stick i ett ljus. Namnet skriver du på äpplet.
  • Skriv namnet på ett litet trähjärta och trä upp det på en bit grovt snöre tillsammans med ett paradisäpple. Linda kring servetten.
  • Gör en liten krans av granris och fäst namnlappen med ett grovt snöre.

 

Detta var alla mina tips som jag hade idag för en lyckad dukning för julen. Lycka till, mina vänner!

Fotokälla: adventsstake på bord, Ljustema