Välkommen till Chef Mo´s läckra meny

Som kock under många år har det framkommit för mig allt det som en riktig kock måste veta när han lagar härlig mat. Det handlar helt enkelt om att välja färska ingredienser. En människa som äter ofta på restaurang kommer alltid vara den som till slut känner olika smaker. Här kommer dina gäster eller till och med vänner känna om du använder burkmat i någon form eller om vissa ingredienser varit frysta innan tillagning. Det kommer också vara mycket viktigt att ha en balans i det som du lagar, vilket när rätt balans infinner sig skapar en harmoni och förstärker de smaker du vill framhäva. Något som också står helt klart är att jag som kock måste behärska de olika köken och konsten att laga maten som serveras på ett inhemskt sätt.

Om du precis som jag är intresserad av detta och vill behärska konsten att laga riktiga läckerheter så kommer detta vara grundstenar du inte kan tulla på. Det är också mycket viktigt med olika konsistenser in det du serverar. Här ska det oftast finnas en krämighet, mjukhet, ett tuggmotstånd samt något som på kockens språk kallas för ”crunch”. Detta är då det som överraskar med en krispighet som gör det du tillagat mycket intressantare att äta. Som sista steg i kunskapens stora kretslopp, så handlar det naturligtvis också om att behärska de fyra franska grundsåserna. Det är ju trots allt det franska köket som står som det vilket anses som en ledstjärna inom kokkonsten. Dessa är espagnole, veluoté, béchamel och tomate.

Du ska aldrig avvika från grundreceptet

Att du ska vara den som aldrig ska avvika från ett grundrecept, kan förstås vara mycket viktigt. Här handlar det dock oftast om matlagning i hemmet, eller om att vara den som på en restaurang alltid serverar en konsistent maträtt där alla får en exakt likadan smakupplevelse varje gång de besöker dig. Som kock är det dock också mycket viktigt att skapa sina egna rätter, samt att vara den som vågar avvika för att skapa sin egen smaksensation. Här kan det då vara ett plus att avvika från ett grundrecept, men du måste förstås ha den kännedom som krävs för att skapa något bättre. Annars finns det ingen anledning att ändra på ett redan vinnande koncept.